Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Μεγάλο Κρανοβούνιο απέκτησε πολιτιστικό σύλλογο και ήδη είναι πολύ δραστήριος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
πολιτιστικός σύλλογος
Μεγάλο Κρανοβούνιο
Ο πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ Ναθαναήλ Μολλάς τονίζει την ανάγκη να μην ξεχαστεί το χωριό από τους κατοίκους και από τους έχοντες ρίζες στην περιοχή
Ένα χωριό γερόντων και ένα όραμα να δοθεί ξανά πνοή, να θυμηθούν οι κάτοικοι την παλιά του δόξα και να την γνωρίσουν οι νέοι
Διονύσης Βοργιάς
Τα χρόνια περνούν κι όπως πανελλαδικά έτσι και στην Ροδόπη τα χωριά σιγά - σιγά ερημώνουν. Παρά το πείσμα των καιρών, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ξαναδώσουν πνοή στους τόπους τους. Έτσι και στο Μεγάλο Κρανοβούνιο, κάτοικοι και έχοντες ρίζες από το χωριό αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν σύλλογο, ώστε το χωριό τους να παραμείνει ζωντανό.
Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεγάλου Κρανοβουνίου "Το Γενέσιον Της Θεοτόκου", το μεσημέρι της Κυριακής 24/2 έκοψε μάλιστα για πρώτη φορά την ετήσια βασιλόπιτά του στο κέντρο διασκέδασης Diamond. Παρέστησαν και χαιρέτισαν στην εκδήλωση ο τ. υπουργός και πρώην βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής πολιτικής προστασίας Δήμου Κομοτηνής Θέμης Τζενετίδης. Στην εκδήλωση βρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κομοτηνής Μιχάλης Πολυτσάκης, μεταξύ άλλων. Την πίτα ευλόγησε, μετέφερε τις πατρικές του ευχές και ευχήθηκε να στεριώσει ο σύλλογος, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων.
"Να πάρει ξανά μπροστά το χωριό"
Ο "Χ" συνομίλησε με τον πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας του συλλόγου Ναθαναήλ Μολλά, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι τον Μάρτιο θα γίνουν οι πρώτες εκλογές διοικητικού συμβουλίου για τον σύλλογο.
"Κάποτε το χωριό είχε πάρα πολύ ζωή", δεν κρύβει σε ένα πρώτο του σχόλιο, και διηγείται τα εξής: "Όσο περνούσαν τα χρόνια όμως οι περισσότεροι κάτοικοι έφευγαν προς την πόλη και τα νέα παιδιά εγκαθίσταντο εκεί γιατί τους πρόσφερε η πόλη περισσότερες δυνατότητες, με αποτέλεσμα το χωριό να ερημώνει και να γίνει ένα χωριό γερόντων". Ο ίδιος έμεινε για πολλά χρόνια στην Αθήνα, αλλά επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του και μαζί με άλλους συντοπίτες του είδαν την ανάγκη "να δημιουργηθεί σύλλογος για να πάρει ζωή ξανά το χωριό". Ο πρόεδρος δηλώνει χαρούμενος γιατί έχουν εγγραφεί ήδη 170 μέλη κάθε ηλικίας και υπάρχει ενδιαφέρον για περισσότερες εγγραφές. "Υπάρχει συμμετοχή από όλους τους κατοίκους του χωριού, μικρούς και μεγάλους, και από όσους κατάγονται από το χωριό", λέει και μας μιλάει για τον στόχο να ζωντανέψει ξανά το χωριό και ο σύλλογος να αναπτύξει πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.
Πολλές δράσεις από την ίδρυση και μετά
Ο σύλλογος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του '18, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν αρκετές δράσεις. Σημειακά ο πρόεδρος αναφέρει τα εξής:
Περιβαλλοντική δράση - καθαρισμός πλατείας, προαυλίου εκκλησίας και δρόμων του χωριού. Εκδρομή στα εδάφη των προγόνων τους στην Σηλυβρία με λεωφορείο από το χωριό, μία συγκινητική εκδρομή, προσκυνηματικού χαρακτήρα. Χορός στο χωριό. Παραδοσιακά κάλαντα τα Χριστούγεννα βράδυ στο χωριό όπως παλιά. Έθιμο της Σούρβας για ποδαρικό στη νέα χρονιά. Κοπή της ετήσιας βασιλόπιτας. Προσεχώς, λέει ο πρόεδρος, θα λάβουν χώρα κι άλλες δράσεις, όπως αποκριάτικο πάρτι την Τσικνοπέμπτη στο χωριό, κι άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν. Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί ήδη το πανηγύρι του χωριού, το οποίο μάλλον θα έχει διάρκεια και εκδηλώσεις τριών ημερών.
Και κάπως έτσι εγένετο ..."Το Γενέσιον της Θεοτόκου"!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Χωριό των προγόνων μας Φανάρι Σηλυβρίας

Πού βρισκόμαστε