ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ

Θερινό Σινεμά στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάλου Κρανοβουνίου






Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Μεγάλου Κρανοβουνίου στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου η πρώτη προβολή Θερινού Σινεμά σε μία σειρά εβδομαδιαίων προβολών οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στο παγκόσμιο και ελληνικό κινηματογράφο.
Η χθεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα στον Ιταλικό, με την βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας " Cinema Paradiso"


Κάτω από τον έναστρο ουρανό, την δροσερή βραδιά, τα κοκτέιλ που επιμελήθηκε ο Θωμάς, τα popcorn , και τα πατατάκια , απολαύσαμε μια Ιταλογαλλική συμπαραγωγή του 1988 που σκηνοθέτησε ο Τζουζέπε Τορνατόρε και έντυσε μουσικά ο μοναδικός Enio Moricone . 

"Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στη μεταπολεμική Ιταλία όπου ένας κινηματογράφος αποτελεί το σημείο αναφοράς ενός χωριού της Σικελίας. Εκεί ξημερωβραδιάζεται ο μικρός Σαλβατόρε δίπλα στο μηχανικό προβολής Αλφρέντο με τον οποίο δημιουργεί  πατρική σχέση τόσο καθοριστική για εκείνον όσο και οι ταινίες που παρακολουθεί μαζί του . Όταν μεσήλικος πια και διάσημος σκηνοθέτης μαθαίνει για τον θάνατο του Αλφρέντο παρακολουθούμε τις αναμνήσεις του μέσω φλάς μπάκ".
Σύμφωνα με τον κριτικό Γιάννη Παπαδόπουλο, η ταινία θεωρείται ως η απόλυτη ωδή στην 7η τέχνη και την ιερότητα της κινηματογραφικής αίθουσας. Είναι ένα νοσταλγικό παραμύθι για την ενηλικίωση και τα απωθημένα του παρελθόντος. Το σινεμά απεικονίζεται ως μια απελευθερωτική διαδικασία κατά την οποία σκληροτράχηλοι άντρες δεν φοβούνται να κλάψουν με μία ρομαντική ιστορία, απαλύνοντας για λίγο τις πληγές τους. Στην ουσία όμως η αυτοβιογραφική ιστορία του Τορνατόρε αφηγείται ένα συγκινητικό ,νοσταλγικό παραμύθι για την ενηλικίωση και τα απωθημένα του παρελθόντος, το οποίο ακόμη και στις στιγμές που είναι πιο μελοδραματικό από ότι χρειάζεται δεν παύει να λειτουργεί ευεργετικά και να πυροδοτεί το συναίσθημα . 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Χωριό των προγόνων μας Φανάρι Σηλυβρίας

Πού βρισκόμαστε